ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "Love Cyprus"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (3/4) ο τελικός διαγωνισμός με τις βραβεύσεις των νικητών και νικητριών, του παγκύπριου διαγωνισμού «Love Cyprus», που διοργάνωσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Yianis Christodoulou Foundation, στο Monte Caputo στη Λεμεσό.

Το σχολείο μας κέρδισε βραβείο 10.000 ευρώ,  για τη συμμετοχή του στην κατηγορία Φωτογραφία.

Ο Τζον Χριστοδούλου κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον με προτάσεις και έργα από δεκάδες σχολεία σε όλη την χώρα, που είχαν ως στόχο την ανάδειξη της κυπριακής παράδοσης και τέχνης, μέσα από δημιουργικό τρόπο.

Το Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς  συμμετείχε στον Παγκύπριο  Διαγωνισμό «Love Cyprus» που διοργάνωσε το Φιλανθρωπικό ίδρυμα Yianis Christodoulou Foundation, στην κατηγορία  φωτογραφία. Η φωτογραφία παρουσιάζει το σύνθημα του Διαγωνισμού  «Love Cyprus», αποτυπωμένο στην αποβάθρα της Λίμνης.  

Κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε ένα στοιχείο της παράδοσής μας ως εξής:  

L   Παραδοσιακή ανδρική στολή 

O   Παραδοσιακός Τσέτσος με φλαούνες 

V   Σκάφη με λουκούμια Γεροσκήπου 

Ε  Κουμανταρία  

        Λεμόνια  

C   Δρεπάνι 

Y  Φυθκιώτικο υφαντό 

P  Κλαδιά ελιάς μπλεγμένα σε συρματόπλεγμα 

R   Πορτοκάλια 

U Λευκαρίτικο  κέντημα 

S  Παραδοσιακή γυναικεία στολή 

Η φωτογραφία απέσπασε το 3ο Παγκύπριο βραβείο με το χρηματικό ποσό των €10 000 ανάμεσα σε 600  συμμετοχές. Τα χρήματα θα διατεθούν για ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του Σχολείου.   

Οι συντελεστές της πιο πάνω δράσης είναι οι μαθητές Χαραλάμπους Νεόφυτος, Αντρέου Μαρία και οι καθηγητές Μαρίνος Βρυωνίδης, Λάζαρος Παναγή και Κωτούλα Χρυστάλλα  

 

Παραθέτουμε το κείμενο της παρουσίασής μας κατά την τελετή βράβευσης: 

ΣΥΝΘΗΜΑ: «Η Κύπρος νήσος Αγία, όμως η Πόλη Χρυσοχούς…μαγεία!»   

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς σε ένα  μαγευτικό τοπίο στην αποβάθρα, η οποία εξυπηρετούσε το Μεταλλείο της Λίμνης έως τα τέλη του 20ου αιώνα.  

Με την επίσκεψή σας στην Κύπρο μπορείτε να απολαύσετε εσπεριδοειδή όπως μανταρίνια και λεμόνια, να πάρετε μια γλυκιά γεύση από τα διάσημα παφίτικα λουκούμια, να γευτείτε τις πασχαλινές φλαούνες καθώς και ένα ποτήρι κουμανταρίας, το κρασί που οι ντόπιοι κάτοικοι κερνούσαν σε χαρές και λύπες.   

Το «Φυθκιώτικο» υφαντό, τα γεωργικά εργαλεία, ο «τσέστος», οι σκάφες (κατάλληλες  για το ζύμωμα του ψωμιού), το λευκαρίτικο κέντημα και οι κυπριακές στολές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας μας.    

Τέλος, η ελιά, μπλεγμένη σε συρματόπλεγμα, αποτελεί αιώνιο σύμβολο της ειρήνης και της ελευθερίας.