1η Οκτωβρίου Ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Η Κύπρος ανακηρύσσεται επίσημα Ανεξάρτητο Κράτος στις 16 Αυγούστου του 1960 μετά τον Αγώνα του 55-59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών. 

Πώς να ιστορήσω τ΄ ανιστόρητα;
Πώς να υμνήσω την ομορφιά και το δάκρυ;
Πώς να τραγουδήσω τη χαρά και τον πόνο;

Ήταν καλές οι Μοίρες που σε μοίραναν
και σούδωσαν του ήλιου τη λαμπράδα.
Ήταν καλές οι Ώρες και σου χάρισαν
τα χίλια χρώματα, την άπειρη ομορφάδα.

Ήταν κακές οι Μοίρες και σε ζήλεψαν
σε πρόδωσαν, σε σταύρωσαν.
Ήταν κακές οι Ώρες και σε ζήλεψαν
σε σκλάβωσαν, σε κούρσεψαν

Της πατρίδας μου τα πάθη
δεν έχουν τελειωμό.
Της πατρίδας μου τα πάθη
έχω χρέος να τα πω.

 

Η 1η Οκτωβρίου, από το 1960 και μετά σηματοδοτεί την επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16 ης Αυγούστου 1960, στην αίθουσα του μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου στηΛευκωσία, πραγματοποιείτο η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή ορίστηκε στιςΣυμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959.
Ο τελευταίος κυβερνήτης της Κύπρου, ο Σερ Χιου Φουτ φορώντας φράκο, την ταινία του μεγαλόσταυρου και ταπαράσημά του, διάβασε στη Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, την προκήρυξη της αναγγελίας του ΚυπριακούΚράτους με την οποία επισημοποιείτο η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων και η αποστολή της αγγλικήςσημαίας. Ο Σερ Χιου Φουτ έφυγε αθόρυβα με την οικογένεια του από το λιμάνι της Αμμοχώστου.Σε όλα τα δημόσια κτήρια, το πρωί της 16ης Αυγούστου, κυμάτιζε η νέα σημαία, όπως την είχε σχεδιάσει ο Τουρκοκύπριος Ισμέτ Γκιουνέι.