ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

ΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Στις 7 του Δεκέμβρη, κάθε χρόνο, στρέφουμε τη μνήμη μας στα τραγικά γεγονότα του 1974 και τιμούμε τους μαχητές της Αντίστασης, τα ηρωικά παλικάρια μας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Η επιλογή της 7ης Δεκεμβρίου ως ημέρας της Αντίστασης δεν έγινε τυχαία. Είναι η ημέρα της επιστροφής στην Κύπρο του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου Μακαρίου, ύστερα από την αναγκαστική αυτοεξορία του μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


Τιμούμε σήμερα με αυτή την εκδήλωση τους ηρωικούς μαχητές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος, που προτάσσοντας τα στήθια τους προστάτευσαν, όπως ήταν το χρέος τους, τη Δημοκρατία και θυσιάστηκαν για να παραμείνει άσβεστη η φλόγα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο πολύπαθο νησί μας. Σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στους ηρωικούς νεκρούς του πραξικοπήματος και της εισβολής και διαβεβαιώνουμε ότι η θύμηση τους θα μείνει αγέραστη και η ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους αιώνια.

Τιμώντας σήμερα τους μαχητές της αντίστασης αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία. Ταυτόχρονα, αντλούμε διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος, για να μην τα επαναλάβουμε ποτέ πια στο μέλλον και επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή προσήλωσή μας στις αρχές της δημοκρατίας.