Ιστορικό Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς

Το Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς ιδρύθηκε το 1948, σε χρόνια δύσκολα για τον τόπο μας. Ξεκίνησε την πορεία του ως «Τριτάξιος Ανωτέρα Ελληνική Σχολή», και το 1949 έγινε τετρατάξιο. Ως «τετρατάξιος Ανωτέρα Ελληνική Σχολή» αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας με Βασιλικό Διάταγμα της 26/6/1950. Το 1953 προστέθηκε πέμπτη τάξη, το 1954 έκτη τάξη και το σχολείο μετονομάστηκε σε Ελληνικό Γυμνάσιο Πόλεως. Σαν τέτοιο, δηλαδή εξατάξιο Κλασσικό Ελληνικό Γυμνάσιο, αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας με Βασιλικό Διάταγμα της 28/6/1955

ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Αποτελεί χρέος τιμής στους ιδρυτές που παλεύοντας μέσα σε δύσκολους καιρούς και αντίξοες συνθήκες πέτυχαν να δημιουργήσουν κατά την αποικιοκρατούμενη περίοδο ένα Ελληνικό Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, για να φωτίσουν τις ψυχές των νέων της περιοχής μας με έφεση για μάθηση, χωρίς όμως τις οικονομικές εκείνες δυνατότητες, να φοιτήσουν σε σχολείο άλλης επαρχίας. Με επιμονή, θέληση και τόλμη ορισμένοι συμπολίτες μας με τη βοήθεια της εκκλησίας κατόρθωσαν να ιδρύσουν την «Ανωτέρα Ελληνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς». Στις 22 Ιουνίου 1948 σε «πάνδημον συνεδρίασιν» αποφάσισαν την ίδρυση διτάξιας ή τριτάξιας Ανώτερης Σχολής. Η διτάξια, τριτάξια, τετρατάξια στη συνέχεια σχολή έγινε εξατάξια και το αποτέλεσμα ήταν οι πρώτοι απόφοιτοι του σχολείου της σχολικής χρονιάς 1955-56.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΩΣ

Η κύρια αποστολή του Ελληνικού Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς ήταν η εθνική διαπαιδαγώγηση των νέων και η διατήρηση της εθνικής συνείδησης. Όραμα των ιδρυτών του ήταν η επικράτηση των ιδεωδών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας. Έτσι οι μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου Πόλεως πρωτοστατούν σε όλες τις εκδηλώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού με αποκορύφωμα τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59. Τα κρησφύγετα, τα βασανιστήρια, τα κελιά έγιναν τρόπος ζωής για τα αμούστακα παιδιά του σχολείου μας που διαμηνύουν έμπρακτα πως «δεν κερδίζεται με ξόρκια η λευτεριά».

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Το 1983 με το διαχωρισμό των σχολών της Μέσης εκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια, οι Λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου στεγάστηκαν στην Τεχνική Σχολή Πόλεως. Το σχολείο μετονομάστηκε σε Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς. Το Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς στην ιστορική διαδρομή των 63 χρόνων του μπορεί να είναι περήφανο για την προσφορά του στη παιδεία, στους εθνικούς αγώνες, στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Το εκπαιδευτήριο τούτο εξακολουθεί να έχει μια πολύπλευρη προσφορά και οι μαθητές μας είναι οι συνεχιστές των αγώνων των μαθητών της Ανωτέρας Ελληνικής Σχολής και του Ελληνικού Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς.